Urkin viimeiset (kovakantinen)

URKIN VIIMEISET

1. kadettikurssin ja 49. merikadettikurssin historiikki 1981 - 2021

ISBN 978-952-68941-2-6

272 sivua

Kadettikurssit tunnistavat olevansa osa kadettiupseerikurssien ketjua, jotka ovat sodan ja rauhan aikana vastanneet puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen tehtävistä vastata Suomen sotilaallisesta turvallisuudesta.

Suomen puolustusvoimien upseerisukupolvet ovat muodostaneet katkeamattoman ketjun aina vuodesta 1919, jolloin tammikuun 25. päivänä perustettiin itsenäisen Suomen kadettikoulu Helsingin Töölön Arkadiassa. Kadettikoulu muutti Arkadiasta Munkkiniemeen vuonna 1923 ja sieltä nykyiseen sijaintipaikkaansa Santahaminaan Talvisodan jälkeen vuonna 1940. Heinäkuusta 1941 alkaen sen nimenä oli Maasotakoulu. Vanhaan nimeen Kadettikoulu palattiin vuonna 1952, jolloin myös Maa-, Meri-, ja Ilmavoimien sekä rajavartiolaitoksen kadettien alkuvaiheen opetus yhdistyi.

Ensimmäinen kadettikurssi valmistui 1920. Kurssien pituus vaihteli alkuaikoina ja vakiintui Santahaminan kaudella kaksivuotiseksi. 65. kadettikurssi valmistui ensimmäisenä kolmivuotisena kurssina vuonna 1981. Se oli viimeinen Urho Kekkosen virkaan nimittämä kurssi. Sen kunniaksi kirjan nimeksi valikoitui "Urkin viimeiset".

Kadettikurssit ovat tavanneet tehdä jossakin vaiheessa kurssijulkaisun kadettikoulunsa ajoista. Kurssimme päätti poikkeuksellisesti tehdä kurssikertomuksen koko uransa ajalta. Teos antaa siis harvinaisen mahdollisuuden tarkastella yhden kadettiupseerisukupolven koko uraa varusmiespalveluksesta aina siihen asti, kun viimeinen kurssiveli jätti viestikapulan seuraajalleen.

Tämän kadettiupseerikurssin neljä vuosikymmentä upseerin elämää vastuineen, iloineen ja suruineen tuli täyteen elokuussa 2021.

35,20 €