Kevään puhutteleva kirjauutuus: Arne Somersalon elämäkerta

26.04.2021

Arne Somersalon elämäkerta: Suomalainen fasismi - millaiset juuret sillä on ja millainen se on ollut?

Kevään puhutteleva kirjauutuus: Arne Somersalon elämäkerta

Arne Somersalon elämäkerta: Suomalainen fasismi - millaiset juuret sillä on ja millainen se on ollut?

Tamperelaisen Finlaysonin toimitusjohtajan ja Tampereen puuvillatehtaan perustajan, Arthur Sommerin nuorin poika lähti Saksaan suorittamaan tohtoriopintoja 1910. Maailmansota muutti kuitenkin täydellisesti tämän isänmaallisen nuoren elämän kulun.

Toimittuaan Saksan armeijassa husaarina ja upseerina Arne Somersalo siirtyi Suomen nuoren armeijan yleisesikunnan operatiiviselle osastolle osallistuen mm. Tarton rauhanneuvotteluihin sotilasasiantuntijana. Sen jälkeen hän toimi viisi vuotta Ilmailuvoimien komentajana ja häntä pidetään ensimmäisenä varsinaisena Ilmavoimien kehittäjänä. Tämän jälkeen seurasi hänen kirjailijan, lehtimiehen ja poliitikon uransa, joista hänet parhaiten muistetaan. Arne Somersalon erikoista ja kiehtovaa elämäntarinaa seuratessaan lukijalle avautuu mielenkiintoinen vertailukohta nykyajan äärioikeiston kehittymiselle, radikalisoitumiselle ja toimintamalleille. 

Yhteiskuntatieteiden tohtori, lentoupseeri, majuri evp ja tietokirjailija Veikko Heinonen on kuvannut kirjassaan "Arne Somersalo" suomalaisen fasismin syntyä ja olemusta yhden henkilön elämänkerrallisesta näkökulmasta. Historian syy- seuraussuhteineen eloon herättävä teos saa lukijan pohtimaan onko samankaltaisen fasistisen kansanliikkeen hegemoniseen asemaan nouseminen mahdollista nykypäivänä vai peräti esiintyykö sitä jo?


Kirjaa voi tilata Air Art Kustannuksesta tästä linkistä: Air Art Kustannus
(Kovakantinen 35,20 euroa ja pehmeäkantinen 24,50 euroa)